年僅18歲嘅時候,Kerr 就同槍結下難解之緣,Steve Kerr 嘅爸爸,喺學校比人用槍射殺。箇中傷悲難以估量,而Kerr 之後嘅籃球歷程大家都清楚 — 打NBA、同Bulls 攞總冠軍、做評述員、做教練、做最佳教練、同Warriors 攞總冠軍,數次登過NBA之巔,而且還有機會問鼎NBA史上最佳教練一席位。

場上,Steve Kerr 係個運籌帷握嘅教練。退場之後,原來佢係一個仗義執言嘅勇者。

過去數個月,美國接連發生槍擊事件,Kerr 唔理咁多就決定挺身而出。Kerr 到訪美國高中,同未來主人翁談槍械管制嘅重要性。作爲槍殺案遺孤,Kerr 當然知道槍械嘅可怕可悲,而佢喺呢個演講講咗一句擲地有聲:

「你手上一票,係可以嚇死人。」

得分/力量終究是要靠大家「投」出來,在籃球場內外如是。Kerr 這個籃球教練充當人生教練,提醒大家:別忘一己之力可頂天。

而究竟尚要多少諸如Kerr  的先鋒前赴後繼,幾多代勇人用心搏命守護,才能斬破暴力積累下來的共業讓人免於互殘?答案恐怕仍是 — 無法估量。

但可幸的是,人的力量、潛力也是無法估量 — 正如喺Kerr 入主Warriors 做主帥之前,邊個估到,佢會帶出Warriors 皇朝並在短短數年奠定驚人功業。Everything is impossible before it’s possible.

而,世事何其離奇又相似,四海朋友我地一齊共勉之。


Steve Kerr 發言精華:

 

讀者投稿

讀者投稿

不論你來自香港、台灣、馬來西亞、澳門、澳洲、美國甚至乎來自星星,極力誌都非常歡迎你們的投稿!天南地北,上至人生,下至健身,NBA 也好,小學籃球也好,籃球戰術也好,即使是籃球衫褲鞋都無問題!只要是和籃球有關的,我們都歡迎! 只要將你的稿件、相關照片或影片郵寄到 support@clutch.hk 就可以!投稿時請註明文章題目、筆名、個人資料和簡介。
讀者投稿
投稿專線: support@clutch.hk