仙道彬兄講起垃圾話呢個話題,篇文我睇到津津有味,啲片就笑死。我都一樣覺得近年NBA實在過份斯文、太講marketing,或者直接啲講 — 唔夠火。

即係咁,All Star Game 理論上係雲集籃球界別世上最強好手,但係佢地合演嘅All Star Game 竟然唔係精采絕倫,只係長年淪爲互相讓路給敵軍隨便表演入樽*、比分加埋幾乎過300分嘅畀面派對。但係90年代果啲All Star Game,真係會打到起火動真格,好睇到!喂,梗係想睇Barkley 硬爆MJ 然後trash talk 佢,多過睇球員開路比LeBron 表演入樽…

但同時都要講,NBA嘅營運同條例都係非常關鍵。NBA近年嘅球賽執法根本不容許球員對球證有任何質疑 – 即使球證明顯錯咗,再講多兩講就食T,仲繼續講就提早收工離場添。

NBA亦不再寬容處理球員之間嘅身體碰撞,球員稍爲有少少推撞就會被判罰處分。我當然唔係鼓吹暴力籃球,而且球場打交亦根本唔好睇 (我睇MMA好過啦)。我只係覺得:睇波梗係想睇籃球場上嘅狂野激鬥*架啦!


NBA應寬容對待trash talk嗎?


註1:今年明星賽就幾好睇。
註2:但當然唔希望見到有人受傷。

外國網民都係咁覺得:https://www.reddit.com/r/nba/comments/3d3sue/why_isnt_there_that_much_defense_played_in_the/

讀者投稿

讀者投稿

不論你來自香港、台灣、馬來西亞、澳門、澳洲、美國甚至乎來自星星,極力誌都非常歡迎你們的投稿!天南地北,上至人生,下至健身,NBA 也好,小學籃球也好,籃球戰術也好,即使是籃球衫褲鞋都無問題!只要是和籃球有關的,我們都歡迎! 只要將你的稿件、相關照片或影片郵寄到 support@clutch.hk 就可以!投稿時請註明文章題目、筆名、個人資料和簡介。
讀者投稿
投稿專線: support@clutch.hk