Kobe 9 BHM 11 Kobe 9 BHM 10

近年Nike 都會穩定地於一月時間推出”Black History Month” 系列,指在記念非裔美人在運動上/社會上推動美國歷史上的成就。

今年年初的時候Nike 推出了BHM 2015 Collection 系列,並且以簡單的黑白色為主調,看似簡單,但黑白配色卻是很多人的至愛。整個BHM 系列當中,小弟揀選了Kobe 9 Elite BHM 為入手對象,幸運地於發售日買到,雖然Kobe 9 Elite 是首對以Flyknit 物料製造的籃球鞋,但其高筒的設計並不是每個人也穿著得好睇,當然這樣高身的設計是為了保護Kobe 本人的足踝,同時輕巧的鞋身重量是要令Kobe 不受高筒設計制肘,依然可以靈巧如曼巴蛇般活動,至少小弟沒有Kobe的身高和長腿將Kobe 9 Elite 穿得漂亮。可惜的是Kobe 今個賽季因為一次入樽動作受傷是提早收咧,亦無緣見到Kobe 著上這對Kobe 9 Elite BHM 版本比賽。

Kobe 9 合共有3個版本,分別為EM, Elite 及Elite Low 3款, 當中Elite Low 令小弟為之著迷,上面已提及過Kobe 9 Elite BHM 只有高筒版本,當自己買到後,決心要把佢改成 Kobe 9 Low 之前一路睇到嘅都係美國改鞋大師 @jwdanklefs 喺網絡上分享佢嘅作品,於是我亦膽粗粗咁 email 詢問,估唔到不足24小時已經回覆,我亦第2日即刻用EMS 寄去美國,等了足足3個月,佢終於被改造完成返嚟香港。

Kobe 9 BHM 00 Kobe 9 BHM 01 Kobe 9 BHM 05 Kobe 9 BHM 02 Kobe 9 BHM 03 Kobe 9 BHM 09 Kobe 9 BHM 08 Kobe 9 BHM 06 Kobe 9 BHM 04 Kobe 9 BHM 07

小弟閒時購買波鞋後,都會替它們在街上拍攝一輯相片,因為外景令到整對波鞋的感覺都會唔一樣,小弟並唔係一個攝影師,只係喜歡拍攝,同打籃球一樣,拍攝出一張令自己滿意的照片都是要不斷嘗試同練習,最後揀選這幾張改造完成的Kobe 9 Elite BHM Low,希望大家喜歡,謝謝各位球迷及球鞋迷!


作者:Alvan Cheng (Facebook)

作者簡介:一個喜歡在街上拍攝球鞋的路人

Alvan