暑假有時間,便下定決心執下個衣櫃,發現左一些籃球衣物的千奇百趣,同大家分享一下。(籃球界offseason,開季會專攻番比賽消息)

想當年「一剔牌」出的Swingman 球衣,由於質量相當好,好多籃球朋友都有收藏,我當然也不例外,到現在仍keep 住十件八件… (最多Bibby同Jordan),大家記唔記得有個tag上面有個「length +2」,意思指球衣後面比前面長兩吋,點解呢?我唔知官方答案,但我認為有機會同潮流(HIP HOP) 拉上關係。

大家也可以討論一下!

細細個睇波,無論籃球或足球,八九十年代總是長頭髮加緊身褲 (XS)…

NBA_OLDSCHOOL2

stockton2

我的感覺係瀟灑同好有現代感~ 迷你熱褲加間條長襪,你估而家有冇後生仔敢著?當然我估計當時的考慮以舒服和一體化為主,當時年代主流運動籃足排都係偏緊同細件。

到80年代中期,佐敦(Jordan) 崛起,佢首先穿著非主客色的紅色JORDAN 1 被全季罰款,及後連球衣、飾物也漸漸起了革命…

jordan_kobe

就以Jordan VS Kobe 呢兩張相做例子,SIZE 開始係鬆身少少(L),會加下ARM/LEG BAND, 單車褲等,我細個都試過買條襯番我條CHAMPION PACER 大碼短褲,打波時FIT SIZE 露少少單車褲邊扮下專業球員~ CHAMPION 有NBA 產品嗎? 我可以講,當時唔只有,仲好興呢…

到後Jordan 時期,最紅梗係Iverson 啦,佢唔只好波有性格,佢的精神更加令Reebok 和Hip Hop 文化盛極一時…

Allen_Iverson

iverson2

當時的籃球Hip Hop 文化係 = Oversize。即係你明明著L碼都要XXL+2,出街加頂CAP 影相又要”Check this out!”等等~ 你睇Iverson 條短褲要蓋小腿就知咩係型… 我自問carry 唔到oversize,所以都係Yahoo bid件XL黑色雞翼袖 76ers Iverson同Question 算了…

iversonjersey

XL2

到近年,唔知係咪Nike Pro等緊身衣崛起,加上科技進步,球衣編向緊身和立體剪裁,款式亦走向多元格局~

yi_jianlian_kevin_durant

nbashortsleeve

nbashortsleeve2

你問我靚唔靚,首先係你要操fit 自己先著得型~ 你有信心咪穿fit size,我就要穿大一個碼啦~短袖球衣係近兩年產品,話想似足球球衣咁popular和國際化~ 我個人就dislike 的,籃球有佢自己的歷史文化,短袖只會做alternative好難變成主流吧…

其實NBA衣著的確曾經盛極一時和緊貼潮流,你睇當年「射五」同Ebay/Yahoo 買賣球衣曾經有幾興就知。不過而家大牌子種類越出越多也越密,好多款你買幾個月就過氣… 我的珍藏球衣(有兩三件公牛Jordan) 也只好擺好,留俾下一代講下故仔算了~

阿佳

阿佳

體育教師,籃壇廿年盡見高低起伏,最鍾意射三分,睇NBA 戰術配合(最欣賞普林斯頓體系)多於個人進攻,歡迎指教